BEGelectronics
Βιομηχανικοί Αυτοματισμοί
Ηλεκτρονικές & Ηλεκτρικές Κατασκευές

Προστατέψτε τους πίνακες σας από κεραυνούς


Ένας από τους κυριότερους λόγους υπέρτασης σε ένα ηλεκτρικό δίκτυο είναι και οι κεραυνοί. Η υπέρταση από κεραυνούς διαρκεί μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου, αλλά το μέγεθος της υπέρτασης μπορεί να είναι χιλιάδες βόλτ (V). Σχεδόν καμία ηλεκτρική συσκευή δεν γλυτώνει στην περίπτωση κεραυνού, πόσο μάλλον αν η συσκευή φέρει και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Οι βιομηχανίες και οι εξοχικές κατοικίες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε αυτό το φαινόμενο, διότι συνήθως βρίσκονται σε υπαίθριες περιοχές, χωρίς βέβαια να αποκλείσουμε και τα αστικά κέντρα.



 Στην ανάγκη αυτή λοιπόν, να προστατεύσουμε τις εγκαταστάσεις μας, κατασκευάστηκαν διάφορα αντικεραυνικά συστήματα και ένα από αυτά είναι και οι απαγωγείς υπερτάσεων. Τα εξαρτήματα αυτά είναι άπειρης ωμικής αντίστασης και κατά την υπέρταση πέφτει ακαριαία η αντίσταση τους και διοχετεύει την υπέρταση προς την γη. Μπορούν να τοποθετηθούν στην παροχή του πίνακα και συνδέονται μεταξύ φάσεων και γης καθώς και ουδετέρου με γης.

Υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές, εμείς όμως σήμερα θα σας παρουσιάσουμε απαγωγείς μόνο της ABB και της Schneider Electric.

ABB Σειρά OVR



Οι απαγωγείς υπερτάσεων OVR της ABB είναι εφοδιασμένοι με αποσπώμενα φυσίγγια και η αντικατάσταση τους είναι πολύ εύκολη αφού δεν είναι απαραίτητη η διακοπή της παροχής τροφοδοσίας. Στην πρόσοψη τους υπάρχει ένδειξη της κατάστασης τους και απεικονίζει τον εναπομείναντα χρόνο ζωής τους με την μορφή μπάρας. Για την προστασία μονοφασικών δικτύων απαιτούνται 2 τεμάχια (1P+N) ενώ για τριφασικά δίκτυα 4 τεμάχια (3P+N).

SCHNEIDER ELECTRIC Σειρά iPRD



Στην Schneider Electric υπάρχει η σειρά iPRD που ανήκει και στην νέα γενιά (5η) υλικών ράγας Acti 9. Η σειρά iPRD επιτρέπει την γρήγορη αντικατάσταση των κατεστραμμένων φυσιγγίων και διαθέτει τοπική ένδειξη της κατάστασης (Λευκό = σε λειτουργία, Κόκκινο = αντικατάσταση) και απομακρυσμένη ένδειξη κατεστραμμένου φυσιγγίου μέσω επαφής. Διατίθονται δυο τύποι εξαρτημάτων, για μονοφασικά δίκτυα ο τύπος 1P+N και για τριφασικά δίκτυα ο τύπος 3P+N.

Αφήστε το σχόλιο σας

.