BEGelectronics
Βιομηχανικοί Αυτοματισμοί
Ηλεκτρονικές & Ηλεκτρικές Κατασκευές

Φωτοβολταϊκά Συστήματα στην Ελλάδα



Το 1839 ο Becquerel ανακάλυψε, πως μπορούμε να μετατρέψουμε την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Αυτή η ανακάλυψη, του φωτοβολταϊκου φαινομένου, σήμερα μας βοηθάει να προστατέψουμε τον πλανήτη μας και την οικολογία με την χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων (φ/β συστημάτων στο εξής).

Για την Ελλάδα και μετά την απόφαση που πήραν τα τρία υπουργία, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, έχει ξεκινήσει από της 1 Ιουλίου 2009 το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες». Το πρόγραμμα αυτό αφορά φ/β συστήματα έως 10KW σε κτηριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτηρίων όπως αναφέρεται και στην εφημερίδα της κυβερνήσεως όπου μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ.


Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες και φυσικά ή νομικά πρόσωπα επιτηδευματίες που κατατάσσονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν την κυριότητα του χώρου στον οποίο θα εγκατασταθούν τα φ/β συστήματα και σε περίπτωση κοινόχρηστου χώρου, επιτρέπετε η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος από τους κύριους των οριζοντίων ιδιοκτησιών κατόπιν παραχωρήσεως του κοινόχρηστου χώρου από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα, είναι η ύπαρξη ενεργής σύνδεσης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο όνομα του ενδιαφερόμενου και η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα ή ηλιοθερμικών για τις ανάγκες ζεστού νερού στην περίπτωση κατοικίας.

Η σύμβαση συμψηφισμού μεταξύ του κυρίου των φ/β συστημάτων και του προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος (ΔΕΗ), έχει διάρκεια για 25 έτη και ισχύει από την ημερομηνία ενεργοποίησης του συστήματος. Σε περίπτωση που ο κύριος του φ/β συστήματος αλλάξει προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος, τότε λύεται η σύμβαση και συνάπτεται νέα για το υπόλοιπο διάστημα των 25 ετών.

Η τιμή της παραγόμενης ενέργειας είναι 0,55€/kWh για συμβάσεις που ενεργοποιηθούν τα έτη 2009, 2010 και 2011. Από 1/1/2012 έως και 31/12/2019 οι συμβάσεις που θα ενεργοποιηθούν, η τιμή της παραγόμενης ενέργειας μειώνετε κατά 5% ετησίως.

Η ιστοσελίδα μας θα παρακολουθεί το θέμα των φωτοβολταϊκών συστημάτων και του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» και θα σας ενημερώνει άμεσα για τυχών νεότερες εξελίξεις .

Αφήστε το σχόλιο σας

.