BEGelectronics
Βιομηχανικοί Αυτοματισμοί
Ηλεκτρονικές & Ηλεκτρικές Κατασκευές

Προϊόντα Ασφαλείας

Η ασφάλεια των αυτοματισμών είναι ένα από τα βασικότερα θέματα που ο ηλεκτρολόγος πρέπει να δίνει ιδιαίτερη σημασία, κάτι που δυστυχώς συχνά δεν γίνετε, αν εξαιρέσουμε βέβαια τις σοβαρές και σύγχρονες εγκαταστάσεις. Οι αυτοματισμοί όπου υπάρχει ο κίνδυνος του εργατικού ατυχήματος πρέπει οπωσδήποτε να συμμορφώνονται με όλους τους διεθνής κανονισμούς και οδηγίες. Για το λόγο αυτό υπάρχουν πολλά και διάφορα προϊόντα που εξασφαλίζουν την σωστή λειτουργία των αυτοματισμών και ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες ατυχήματος. 




Σήμερα λοιπόν θα σας δείξουμε μερικά από αυτά τα προϊόντα, περιγράφοντας την λειτουργία τους και πως μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε.


Διακόπτες επείγουσας παύσης (Μανιτάρια)








Το κυριότερο και πιο διαδεδομένο εξάρτημα ασφαλείας είναι τα μανιτάρια επείγουσας παύσης. Πρόκειται για διακόπτες με ή χωρίς επαναφορά που διαθέτουν κλειστές επαφές (NC) και απενεργοποιούν την λειτουργία του αυτοματισμού σε περίπτωση ανάγκης. Το χρώμα της κεφαλής των μανιταριών είναι πάντα κόκκινο και υπάρχουν διάφοροι τύποι κεφαλών ανάλογα με τον τρόπο επαναφοράς τους. Η επαναφορά του μανιταριού μπορεί να είναι με απλό τράβηγμα, με στρέψη, με κλειδί κ.τ.λ.


Τερματικοί Διακόπτες ασφαλείας








Οι τερματικοί διακόπτες ασφαλείας χρησιμοποιούνται συνήθως σε μηχανήματα και γενικότερα εκεί όπου υπάρχει μηχανική κίνηση και θέλουμε να ασφαλίσουμε την πρόσβαση. Υπάρχουν διάφοροι τύποι διακοπτών όπως με κλειδί, με περιστρεφόμενο άξονα, με περιστρεφόμενο ροδάκι, μαγνητικοί με κώδικα κ.τ.λ.


Κουρτίνες ασφαλείας








Οι κουρτίνες ασφαλείας είναι εξαρτήματα που εκπέμπουν και λαμβάνουν ταυτόχρονα υπέρυθρες ακτίνες και όταν κάποιο αντικείμενο βρεθεί ενδιάμεσα των ακτινών αυτών τότε δίνει εντολή και διακόπτεται η λειτουργία του κυκλώματος που θέλουμε να ασφαλίσουμε. Χρησιμοποιούνται για να ασφαλίσουν την πρόσβαση σε μεγαλύτερους επικίνδυνους χώρους που μπορεί να είναι κοπτικά μηχανήματα, πρέσες κ.τ.λ.


Μονάδες ασφαλείας








Οι μονάδες ασφαλείας είναι ειδικά ρελέ προστασίας που απενεργοποιούν είτε με μηδενική ταχύτητα είτε με χρονοκαθυστέρηση τον αυτοματισμό στην περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Διαθέτουν εισόδους για την σύνδεση με τα παραπάνω εξαρτήματα που αναφέραμε και εξόδους για την απενεργοποίηση του αυτοματισμού. Μπορούν να ελέγξουν περισσότερα από ένα διαφορετικά κυκλώματα και διαθέτουν LED για την ένδειξη της κατάστασης τους. Είναι ιδανικά για τον έλεγχο των κουρτινών, των δαπέδων ασφαλείας, των κωδικοποιημένων μαγνητικών, των χειριστηρίων με δυο χέρια και γενικότερα με όλα τα προϊόντα ασφαλείας. Σε ορισμένα μοντέλα υπάρχει και η δυνατότητα προγραμματισμού μέσω λογισμικού.

Σύντομα θα ασχοληθούμε και πάλι με τις μονάδες ασφαλείας και θα πούμε πολύ περισσότερα για αυτές.

Αφήστε το σχόλιο σας

.